STEM

STEM

STEM Nedir?

STEM (Science, Technology, Engineering, Math) Eğitimi; teorik bilginin uygulamaya, ürüne ve yenilikçi buluşlara dönüştürülmesini amaçlayan, öğrencilerin fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik derslerinde öğrendikleri bilgileri bir bütünün parçaları olarak görmelerini sağlayan dünyada birçok ülkenin öğretim programlarına dâhil ettiği bir eğitim yaklaşımıdır. Türkiye’ de FeTeMM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) olarak da isimlendirilir.)

Neden STEM Eğitimi?

Stem Nedir
Stem Nedir

Bu sistem sayesinde öğrencilere; Fen Bilimleri, Matematik gibi dersleri sadece teorik bilgi olarak öğretmekten kaçınıp gerçek yaşamda bu bilgilerin uygulanabilirliği, problem çözme becerilerinin geliştirilmesi, merak – araştırma ve yaratıcılık niteliklerinin öne çıkarılması hedeflenmektedir.

Bireylerin soru sorma, araştırma, üretme, buluş yapma becerilerini ve ilgilerini ortaya koyabilmesi için eğitim süreçlerinde; STEM disiplinleri alanlarındaki bilgilerini ve becerilerini bir araya getirebildikleri, proje tabanlı öğrenme STEM eğitimi etkinliklerinin öğretim sisteminin içine dahil edilmesi gerekmektedir.

STEM eğitimi Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik disiplinleri arasındaki ayrımı ortadan kaldırarak, bu disiplinler arasında tam bütünleşmeyi uyumlu bir şekilde oluşturarak, anaokulundan üniversiteye kadar verilecek proje tabanlı eğitim soru soran, araştıran, üreten ve yeni buluşlar yapabilen bir neslin yetiştirilmesini amaçlamaktadır. STEM eğitim yaklaşımıyla, öğrencilerin üretim ve buluş yapma alanında yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, problem çözme gibi yetenekleri geliştirilmektedir. İş dünyasına girdiklerinde de proje becerileri sayesinde iş hayatının istediği niteliklere kolayca uyum sağlayabilmeleri amaçlanmaktadır.

STEM eğitiminin, bilim ve teknoloji üretimi ve mühendisliğe yönlendirmesi, öğrencilere disiplinler arası bir bakış açısı kazandırması ve öğrencilerin projelerini somut olarak hayata geçirebilmesini sağlaması sebebiyle günümüzün en önemli eğitim yaklaşımlarından birisi olduğu söylenebilir.

STEM Döngüsü
STEM Döngüsü

STEM eğitimi sürecinde çocuklara; Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik disiplinlerinde sadece teorik bilgileri vermek değil, bu disiplinlerde sorgulamaya, araştırmaya, üretime ve buluş yapmaya yönelik proje çalışmaları tasarlamak ve bu projelere katılmaya ilgisi ve yeteneği olan öğrencilerinize bu projeleri gerçekleştirmede yol gösterici olunmalıdır.

Erken yaşlarda eleştirel düşünme, yaratıcılık, problem çözme, deneyerek – yaparak öğrenme, sorgulama, araştırma yapma ve buluş konularında çocukların becerilerini arttırarak; tüketen değil üreten bireyler yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Bir cümle ile özetlersek; STEM (FeTeMM) eğitiminin amacı 21. Yüzyıl becerilerine sahip üreten nesiller yetiştirmektir.

21. Yüzyıl Becerileri Nelerdir?

21. yüzyıl becerileri genel olarak, öğrencilerin bilgi çağında başarılı olabilmeleri için geliştirmeleri gereken üst düzey becerileri ve öğrenme eğilimlerini ifade eder. Bu beceriler 21. Yüzyıl toplumunda ve iş hayatında eğitimciler, iş dünyasının liderleri, akademisyenler ve hükümetlere bağlı kurumlar tarafından gerekli görülmektedir

P21 (Partnershipfor 21 Century Skills / 21. Yüzyıl Becerileri Ortaklığı) öğrencilerin akademik ve üretken bireyler olmak üzere yetiştirilmesi gerektiğine inanan iş çevrelerini, eğitim liderlerini ve karar mekanizmalarını bir araya getiren uluslararası bir organizasyondur. 21. Yüzyıl becerilerinin neler olduğunu belirleyen ve eğitim sistemlerinin bu becerileri kazandırmak üzere nasıl düzenlenebileceğine ilişkin modeller öneren bir topluluktur. Bu ortaklığa göre 21. Yüzyıl Becerileri şöyle listelenmektedir.

21. Yüzyıl Becerileri
21. Yüzyıl Becerileri

ÖĞRENME ve YENİLİKÇİLİK

  • Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme
  • Yaratıcılık ve Yenilikçilik
  • İşbirliği Yapma
  • İletişim Kurma

DİJİTAL OKURYAZARLIK

  • Bilgi Okuryazarlığı
  • Medya Okuryazarlığı
  • Bilgi Teknolojileri Okuryazarlığı

KARİYER ve YAŞAM

  • Esneklik ve Uyumluluk
  • Girişimcilik ve Öz – Yönetim
  • Toplumsal ve Kültürlerarası Etkileşim
  • Yaratıcılık ve Güvenilirlik
  • Liderlik ve Sorumluluk

Related Posts

%d blogcu bunu beğendi: